IJscomplex Assen

IJsbaan Assen

De hoofdstad van Drenthe heeft decennialang beschikt over een ijsbaan die zowel voor professionele sporters als voor recreanten uit de regio een belangrijke functie had. Nu de huidige accommodatie niet meer voldoet, is de tijd aangebroken voor de realisatie van een ijsbaan die op revolutionaire wijze duurzaamheid, sport, recreatie en gezondheid met elkaar verbindt. Waar toekomstige generaties kunnen genieten van de beweging en snelheid die Assen kenmerkt. Rondom het TT-circuit is sprake van een forse gebiedsontwikkeling die Assen – en daarmee Drenthe – nationaal en internationaal op de kaart gaat zetten.

De meeste bezoekers komen vanuit noordelijke richting, gezien vanuit IJscomplex Drenthe. Zij zien in de bocht voor het TT circuit het in het oog springende witte ijscomplex en vanwege de transparantie van het gebouw ook al de eerste schaatsers. Door de ligging van diverse waterpartijen oogt het ijscomplex als een modern ruimteschip in het eeuwenoude landschap. Gezien vanaf de A28 vormt de skihal een baken in het landschap, ter markering van IJscomplex Drenthe. Een enorm venster aan de bovenzijde van de skihal biedt zicht op skiërs die aan de afdaling beginnen. Een groot venster onderaan deze wand van de skihal toont de ijsklimwand waar bezoekers juist de beweging naar boven (proberen te) maken.

Het ijscomplex biedt een multifunctionele ijsvloer én een separate wedstrijdbaan van 400 meter
lengte. Professionals en recreanten komen hier om te schaatsen of te ijshockeyen óf om wedstrijden
te kijken en te shoppen. Bezoekers vinden hier ook: all season ijsspeedway, slipcursussen, rijvaardigheidstrainingen op de ijsvloer, ijsklimmen langs een bevroren steile wand en een spectaculaire skipiste.

Het ijscomplex oogt als een wereld van ijs die zich vriendelijk aftekent tegen de contouren van TT World en het TT circuit. Het gebouw genereert een prachtig lichtspel door de gefacetteerde lijnen in de gevel: fonkelingen van zonlicht op ijs en sneeuw. De gefacetteerde lijnen komen voort uit de vergroting van een ijskristal. Het dichte deel van de bovenrand is opgebouwd uit verschillende witte panelen. Variatie in glans, textuur en tinten wit geven samen met reflectie van zonlicht en verschillende kleuren een steeds opnieuw wisselend beeld. 

De gevel wordt voorzien van immense led-lichtstrepen; ze geven het gebouw in de avonduren een steeds veranderend karakter. Aan de onderzijde van de ijshal wordt in het ontwerp speels gevarieerd op het thema opendicht. De glazen ‘plint’ heeft niet over de gehele hal dezelfde vorm. Dit levert een spannend beeld op en versterkt het spel van de gevellijnen.

Drenthe – en dus ook Assen – kent nog geen grote evenementenhal waar zowel beurzen, shows als grote concerten kunnen worden gegeven. Met de hal van de 400 meter baan en het separate ijshockey-veld beschikt IJscomplex Drenthe over een evenementenlocatie van formaat. 

Volop ruimte voor grote concerten, dance-events, Holiday on Ice, ijssculptuur-tentoonstellingen en ijsshows zoals
Frozen, naar de gelijknamige Disneyfilm, Supercross, Redbull of Monsterenergy evenementen. De grote hal beschikt over meer dan 6000 staanplaatsen en 1200 zitplaatsen en de ijshockeyhal biedt 1250 zitplaatsen.

Projectgegevens

Ontwerp voor multifunctioneel ijscomplex nabij het TT circuit in Assen

Team

 

Linken