2
24 Plaatsen MFC - Hengelo
Project info

Project info

Op het gezondheidspark Hengelo staan 2 gebouwen met vier klinische behandelgroepen (MFC). Hier wonen cliënten met duale problematiek, licht verstandelijke beperking in combinatie met gedragsproblematiek en psychiatrie. Het gaat hierbij om 24-uurszorg voor cliënten die aangewezen zijn op besloten behandeling.
De woonvoorziening, dagbesteding (school de Bouwsteen, onderdeel van Attendiz) en vrijetijdsbesteding van deze cliënten zijn bewust op loopafstand van elkaar aangelegd. Het terrein is zo ingericht dat alle kinderen in een beschermde omgeving kunnen wonen, spelen en naar school kunnen gaan: een driemilieuvoorziening.

Natuurlijke materialen en kleuren vormen de basis voor de gebouwschil welke de binding met de identiteit van het gezondheidspark versterkt. De gevels zijn van metselwerk met een grijs genuanceerde steen. Deze steen is ook gebruikt in de andere gebouwen van Ambiq op het gezondheidspark maar dan in een palet van meerdere steenkleuren. In de voorgevel zijn de kozijnen zijn in een onwillekeurig ontworpen patroon over de gevel verstrooid. In de achtergevel is gebruik gemaakt van een vliesgevel met houtenprofielen die een grote openheid heeft naar de tuin. De relatie met de tuin wordt nog eens versterkt doordat het volume van de berging in zijn materialisering doorloopt naar binnen. Alle daken van de gebouwen zijn voorzien van een mos-sedum dak. De behandelgroepen zijn afleesbaar in de gevel gemaakt door de entrees te voorzien van een kleur per groep welke doorloopt in het interieur. Hierdoor heeft iedere groep een eigen identiteit en karakter gekregen.

Kleinschaliger karakter
In het tweelaagse gebouw zijn de cliëntkamers vanwege de specifieke doelgroep op de begane grond en verdieping gesitueerd. Hierdoor ontstaat er een nog kleinschaliger karakter. Voor de inrichting van de verschillende groepen is gebruikt gemaakt van een kleur per groep. Deze kleur komt terug in de afwerking van de algemene ruimten. Op de cliëntkamers is per slaapkamer een rustige kleur op één wand aangebracht.

Lage exploitatiekosten
Bij de 24 plaatsen is gekozen voor warmte en koude opslag in de bodem in combinatie met lage temperatuursverwarming. Deze oplossing biedt een zeer duurzaam totaalconcept met lage exploitatiekosten met een goed en comfortabel binnenklimaat. In het verlichtingsplan hebben we volledig gebruikt gemaakt van LED-verlichting welke ook een positieve invloed heeft gehad op de energieprestatie van het gebouw.

Uitgevoerd in dienst van bv SBH Architecten + Adviseurs

Sluit

Left gray 7 / 7 Right gray