Bureau

12WAT architecten is op 1 januari 2012 opgericht door Walter Stoop en Tino Hoven en is een bureau voor architectuur, interieur en het begeleiding van huisvesting vraagstukken. We zijn enorm gemotiveerd om van elke opgave iets bijzonders te maken. We zijn dus ook niet snel tevreden, maar gaan door met ontwerpen, praten en rekenen tot een uitdagend resultaat bereikt is. Daarbij vinden we het belangrijk om de juiste balans te zoeken tussen ambitie en realiteit. Binnen de reële randvoorwaarden zoals financiële middelen, tijd en haalbaarheid wordt gestreefd naar het uiterste.

12WAT werkt samen met betrokken partijen aan de huisvesting vraagstukken van de opdrachtgevers. Daarin onderscheiden we ons door een bijzondere combinatie aan ervaring van verschillende disciplines:

architectuur
stedenbouw
interieur
renovatie
projectmanagement
bouwbegeleiding
nazorg

Dit maakt 12WAT architecten inzetbaar in het gehele traject van bouwen en gebruiken: van probleemanalyse en visievorming naar uitvoering en nazorg. Door onze integrale aanpak zien we het project in haar context. Daardoor kunnen we risico's tijdig benoemen en minder voor de hand liggende kansen benutten.

Kamer van Koophandel: 54152895
Architectenregister: 1.101001.014
Algemene Voorwaarden: DNR 2011



Onze visie

De gebouwde omgeving bepaald voor een groot deel van hoe wij de wereld beleven. Architectuur is voor ons de ruimtelijke ervaring van een plek, ruimte of straat met daarbij de mens als uitgangspunt. Het vak heeft dus een sociaal en maatschappelijk doel met ruimtelijkheid als middel. Hoewel er bij architectuur in zijn algemeenheid vaak over het beeld wordt gesproken, is het veel meer dan dat. Vaktijdschriften staan vol met ‘mooie plaatjes’ van net opgeleverde gebouwen, vaak zonder dat de gebruiker hierbij in beeld komt. Volgens ons begint architectuur pas als de gebruiker de ruimte gebruikt en daarmee de architectuur beleeft. Een gebouw is niet klaar als het is opgeleverd, maar begint dan pas. Onze visie is dat een gebouw ontworpen moet worden op zijn levensduur, waarbij de exploitatiekosten zoveel mogelijk worden beperkt en de flexibiliteit zo groot mogelijk is. Dit is haalbaar door alle partijen mee te nemen in het proces en met ieder zijn kennis en inbreng te komen tot weloverwogen beslissingen.



Tino Hoven

Tino Hoven (1970) is geboren in Zuidlaren studeerde tot 1990 bouwkunde in Groningen. Van 1990-1998 was hij werkzaam bij een zorginstelling, ingenieursbureau en architectenbureau. In 1998 is hij verhuisd naar Bonaire op de Nederlandse Antillen en trad in dienst bij Jacobs Architecten. In 2001 werd hij projectmanager bij SBH Architecten en Adviseurs te Arnhem en heeft in 2002 een nevenvestiging opgezet in Assen. Naast deze functie richtte hij in 2009 zijn eigen ontwerpbureau Casinha op. Na jaren samenwerken met Walter Stoop is 12WAT architecten opgericht en komen de verschillende functies samen in een nieuw architectenbureau. Tino Hoven heeft ruime ervaring met total-engineering, integraal ontwerpen, aanbestedingen, projectmanagement en directievoering van uiteenlopende gebouwen in Nederland, Nederlandse Antillen en Suriname, zoals zorggebouwen, kantoren, theaters, villa´s, winkels, restaurants en showrooms in de autobranche.

Walter Stoop

Walter Stoop (1973) is geboren te Heerhugowaard en studeerde bouwkunde aan de HTS van Haarlem. Na enige jaren werkervaring te hebben opgedaan is hij begonnen aan de studie voor architect aan de Academie van Bouwkunst te Amsterdam. Tijdens zijn studie is hij werkzaam geweest bij verschillende architectenbureaus als Roy Gelders Architecten, Breddels Architecten en de Architecten Cie. In verschillende functies, als tekenaar, ontwerper en projectleider heeft hij aan zeer uiteen lopende projecten gewerkt. Van grootschalige winkelprojecten, seriematige woningbouw, bedrijfspanden en particuliere woningen. In 2006 heeft hij een functie bij SBH Architecten te Assen betrokken met voornamelijk projecten op het gebied van de gezondheidszorg en woningbouw. De masterstudie voor architect heeft hij in 2010 afgerond aan de Academie van Bouwkunst in Groningen. Per 1 januari 2012 heeft hij samen met Tino Hoven het architectenbureau 12WAT architecten in Assen opgericht.